Wallbox laadpaal – met moderne snufjes je auto laden

De nieuwe wereld ziet tankstations opdrogen. Hybride auto’s maken er nog een tijdje gebruik van maar de toekomst is helemaal voor de elektrische auto. Die moeten natuurlijk wel blijven rijden en daarom zijn laadpalen de nieuwe tankstations voor voertuigen die fluisterstil over het asfalt zoeven. In het begin van de opkomst van de elektrische auto waren er nog maar weinig laadpalen in het stedelijke landschap. Dat is sindsdien wel verbeterd maar er is ook een duidelijke trend merkbaar om zelf thuis je auto te gaan laden. Bijvoorbeeld met een wallbox laadpaal. Dat heeft een paar voordeeltjes:
• Je bent minder kwijt aan stroomkosten
• Je bent verzekerd van een vrije laadpaal
• Je hoeft niet te wachten tot de accu gevuld is (dat kan thuis ’s nachts)
Een wallbox laadpaal installeer je goedkoper dan een vrijstaande laadpaal
Met de opkomst van de vrijstaande laadpaal kreeg ook de wallbox laadpaal waardering. Anders dan een laadpaal bij je oprit of je parking is de wallbox een soort kastje dat aan de muur is gemonteerd. Ze doen hetzelfde: stroom geven aan de accu van je auto. Alleen is het installeren van een laadstation aan de muur een stukje goedkoper dan een paal op het erf. Dat komt omdat je bij de laatste moet gaan graven om een kabel van de meterkast naar de laadpaal te kunnen leggen. Bij een wallbox is sowieso de kabel veel korter en die hoeft soms alleen maar door een stukje muur.
Ga voor krachtstroom bij het laden
Nu wil je geen wallbox laadpaal die gewone 1-fase stroom doorgeeft aan je auto. Want dan kun je ellenlang wachten tot de accu goed vol zit. Reken gerust op een hele dag en een ganse nacht. Dan is het feitelijk ook niet nodig om de uitgave voor een wallbox te doen. Want net zo traag kun je dan je auto opladen door een gewoon stopcontact in je huis te benutten. Wat je wilt is de verbinding van de wallbox met krachtstroom. Want met deze 3-fasen stroom kun je echt snel je accu vullen. Dan kan al in twee tot zes uur.
Krachtstroom is snel aan te vragen
Heb je wel krachtstroom? Je meterkast wijst dat snel uit. Zit er geen krachtstroom in, dan kun je dat aanvragen bij je netbeheerder. Voor een eenmalig activeringsbedrag en een iets hoger abonnement krijg je dan 3-fasen stroom. In dit geval komen dus boven de kosten van de wallbox en de installatie daarvan ook nog de entreekosten van de krachtstroom. Je zou dan in totaal tussen de 1200 en 1600 euro kwijt kunnen zijn. Rijd je elk jaar zo’n 15.000 kilometer? Dan heb je je hele investering er al binnen twee jaar helemaal weer uit. Kijk eerst wel even of je huidige elektrische auto wel krachtstroom aankan.
De wallbox laadpaal als een oplaadcomputer
De moderne wallbox kan vaak zelf al merken of hij te maken krijgt met een auto die wel dan niet krachtstroom aankan. Die kan eigenlijk heel veel. Er zijn wallboxen die houden bij hoeveel stroom jij thuis verbruikt. Is er een hoge stroompiek, dan stopt de wallbox even met stroom naar de auto-accu brengen om zo het gevaar van kortsluiting te vermijden. De nieuwste modellen van een wallbox laadpaal hebben zo heel veel technische vaardigheden.
Is dit toch niet wat je zoekt? Neem dan een kijkje op Laadpaal-outlet.nl voor meer informatie.