Hoe kan een riolering kapot gaan?
Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen als hun riolering kapot is. Wie te maken heeft met een kapotte riolering, moet er zo snel mogelijk zien achter te komen wat er loos is en hoe dit verholpen kan worden. Hoe eerder een rioolreparatie kan plaatsvinden, hoe meer verdere rioolproblemen worden voorkomen. Maar hoe herken je een kapotte riolering en hoe kan een riolering kapot gaan? Je leest er in dit blog meer over.
Kapot riool herkennen
Een kapotte riolering herken je aan rioolverstoppingen, stankoverlast en lekker borrelende afvoerputjes. Komt dit eens per jaar voor? Dan is er waarschijnlijk niet direct sprake van een kapotte riolering. Houden de klachten langer aan? Dan is de kans wel groot van een kapotte riolering. Stroomt ook regelmatig het toilet, het bad, de gootsteen of een afvoer over, dan is er sprake van een totaalverstopping, wat ook wijst op een kapotte riolering. Heb je ook wateroverlast en last van schimmel in de kruipruimte of kelder? Dan moet je toch eens gaan nadenken over een
rioolinspectie.
Riool kapot, hoe kan dat?
Dat een riool kapot gaat, kan diverse oorzaken hebben. Dit kan simpelweg door ouderdom gebeuren. En wanneer er spanning staat op het riool, kan deze scheuren. Daarnaast kan door wortelgroei van bomen een riool kapotgaan. Ook roestvorming kan de oorzaak zijn. In alle gevallen moet er dan een rioolreparatie plaatsvinden. Het hangt van de situatie ter plekke af of een riool gerepareerd kan worden of compleet vervangen moet worden.
Rookdetectie en camera’s voor rioolinspectie
Een professioneel rioolbedrijf heeft professionele apparatuur beschikbaar om een kapotte riolering te herkennen. Bijvoorbeeld een rookdetectie-apparaat dat wordt ingezet om lekkages en de oorzaak van stankoverlast te detecteren. Dit apparaat blaast een grote hoeveelheid (milieuvriendelijke) rook in het riool, waarna wordt gekeken of de rook op bepaalde plekken verdwijnt. Dit duidt op lekkage in het riool. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een riooldetectiecamera die op afstand wordt bestuurd. Met deze videobeelden wordt de staat van het riool in kaart gebracht en worden eventuele defecten gesignaleerd. Daarna kan een reparatie of vervanging plaatsvinden.
Meer lezen?
Meer lezen over veilig en gezond wonen? Lees hier onze
andere blogs!