Hoe definiëren de meeste mensen rvs?

Rvs kennen de meeste mensen als roestvrij staal.  Er zijn net als metaal verschillende soorten rvs. Rvs wordt in de volksmond vooral benoemd als roestvrijstaal. Dit is echter niet de juiste benaming voor rvs. Rvs staat namelijk bekend als roestvaststaal. Er zit daarom ook een roestlaag op het metaal. De rvs groothandel levert rvs die te gebruiken is voor verschillende doeleinden. Wanneer chroom in contact komt met zuurstof, vormt het een onzichtbare laag. Deze laag beschermt het onderliggende metaal tegen verder roesten. Dit wordt oxidatie genoemd. Het koolstofgehalte bepaalt de hardheid van het staal. In rvs is het koolstofgehalte hoog, waardoor rvs lastig te bewerken is.

Wat zijn de eigenschappen van rvs?

Rvs is bij levering niet magnetisch. Ze hebben een uitstekende vervormbaarheid en zijn slagvast over het hele temperatuurbereik, van zeer lage tot zeer hoge temperaturen. Rvs is gevoelig voor chloor. Veel roestvast staal is erg gevoelig voor chloor. In stadswater en zwembadwater kan chloor plaatselijk de beschermlaag van chroomoxide aantasten. Hierdoor ontstaat het begin van een ondiepe put waar weer meer chloride-ionen zich ophopen, dus bij voorkeur gaat de aanval op die plek door en wordt de put dieper. Daarnaast is een eigenschap dat rvs goed tegen alle weersomstandigheden bestemd is. Uit de rvs groothandel is dit roestvaste staal verkrijgbaar om te gebruiken in verschillende soorten industrieën.

Waar wordt rvs voor gebruikt?

Rvs is goed recyclebaar, maar heeft wel een hoge prijs. Rvs wordt ondanks de hoge prijs veel gebruikt. Dit is te verklaren door de lage onderhoudskosten die erbij komen. De lange levensduur is een groot voordeel en één van de redenen waarom de onderhoudskosten zo laag blijven. In en rondom het huis wordt rvs vooral gebruikt voor ramen en kozijnen. Verder wordt rvs gebruikt voor de dakpannen op het huis. Daarnaast wordt rvs gebruikt voor de scheepsbouw en voor de transportmiddelen sector. Rvs is onmisbaar in een moderne wereld waar metaalsoorten als belangrijk zijn om goed te opereren.